Blog

Alăptarea contează!

Implicaţiile asupra sănătăţii copiilor

al-contConform unui studiu efectuat în anul 2011, în România, rata alăptării exclusive a scăzut la 12,6%. În comparație, următoarea cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa este de 53%, în Irlanda. În țările nordice rata alăptării exclusive se cifrează în jurul valorilor de 89-94%. (1)

La nivel mondial, media ratei alăptării exclusive este de 35%. (3)

În ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile, în România este de peste două ori mai mare faţă de media europeană de 4,1 la mie. (2)

Aceste două realităţi nu sunt întâmplătoare, deoarece alăptarea SALVEAZĂ vieţi!

Dr. Elizabeth Mason, Director al Department of Maternal, Newborn, Child and Adolescent Health and Development, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţine că: “Dar dacă toţi sugarii şi copiii mici ar fi fost alăptaţi exclusiv în primele şase luni de viaţă apoi, alături de o alimentaţie complementară nutritivă, s-ar continua şi cu alăptarea până la vârsta de 2 ani, vieţile a mai mult de 1,5 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani ar fi salvate în fiecare an.”  (3)

Dacă pe de o parte în cazul alăptării vorbim de vieţi salvate şi de multe alte beneficii aduse sănătăţii mamei şi bebeluşului ei, despre alimentaţia artificială este foarte important să ştim că este RISCANTĂ!

Alăptarea este recunoscută ca standardul de aur în ceea ce privește hrănirea sugarului și a copilului mic. 

Compoziţia unică a laptelui de mamă asigură nutrienţii ideali pentru creşterea şi dezvoltarea optimă a copilului. Acest aspect este foarte important mai ales în ceea ce priveşte creierul uman, , un rol definitoriu având acidul docohexaenoic, colesterolul şi taurina.

De asemenea, acuitatea vizuală se dezvoltă mult mai bine la copiii alăptaţi,  faţă de copiii de aceeaşi vârstă dar alimentaţi artificial. Compoziţia laptelui uman este un echilibru delicat între macronutrienţi şi micronutrienţi, fiecare în proporţia potrivită şi în interacţiunea cu ceilalţi componenţi asigurând o absorbţie optimă. Acest lucru nu poate fi egalat de nicio formulă de lapte.

În plus, alăptarea previne apariţia malnutriţiei dar şi a obezităţii, indiferent de alimentaţia mamei. Un aport caloric de 1500 de calorii pe zi asigură un aport energetic şi nutritiv suficient pentru a susţine lactaţia.

Se spune că nu este nevoie să ai o dietă perfectă pentru a face cel mai bun aliment pentru bebeluşul tău!

Alăptarea asigură securitatea alimentaţiei copiilor în primele şase luni de viaţă şi maximizează resursele alimentare, procesul lactaţiei fiind unul foarte eficient cu un randament foarte bun. (4)

Unul din cele mai importante beneficii ale alăptării asupra sănătăţii copiilor este datorat efectelor imunologice. Efectul protectiv al laptelui de mamă împotriva diverselor infecţii este cunoscut din anul 1892, când a apărut pentru prima dată în literatura medicală un articol despre protecţia pe care o oferă laptele diverselor specii, inclusiv omul, împotriva infecţiilor. Studiile arată că alăptarea protejează bebeluşii împotriva multor infecţii ca: diareea, infecţiile respiratorii, otita medie, infecţiile de tract urinar etc.

Alăptarea exclusivă este asociată cu cea mai mică rată de îmbolnăvire, dar şi orice cantitate de lapte matern are efecte benefice asupra sănătăţii copilului.

Sistemul imunitar al nou-născuţilor este imatur la naştere şi continuă să se dezvolte până după vârsta de 2 ani. În toată această perioadă există o capacitate limitată de a răspunde eficient şi rapid la agenţii infecţioşi.

Pentru a completa această imaturitate imunologică a sugarilor şi copiilor mici, laptele de mamă conţine factori bioactivi, imunomodulatori (hormoni, proteine-lactoferin, lizozim, factori de creştere, neuropeptide, citokine, agenţi antiinflamatori, nucleotide), celule vii care au rolul de a completa şi de a stimula formarea sistemului imunologic. Dacă imunoglobulinele G, IgG, sunt transferate prin transport activ la nivelul placentei, IgA secretorii ajung la copil prin laptele de mamă şi asigură o protecţie a mucoasei tractului gastro-intestinal.

Un studiu apărut în Journal of Human Lactation a demonstrat creşterea factorilor imunologici şi imunomodulatori ai laptelui matern, în condiţiile în care mama a consumat simbiotice.

În ceea ce priveşte celulele vii din laptele de mamă, ele includ macrofage, limfocite, neutrofile, celule epiteliale , ajungând la 4000/mm cub. Celulele pot supravieţui mediului gastric, deoarece în timpul alăptării ph-ul gastric creşte de la 0,5 la 6 şi traversează peretele mucoasei intestinale. (5)

Alăptarea influenţează colonizarea florei intestinale. Copiii alăptaţi au intestinul colonizat în mare parte cu Lactobacillus bifidus, în timp ce populaţia gram-negativă este foarte slab reprezentată. Numărul mare de bifidobacterii determină scăderea ph-ului intestinal, ceea ce previne dezvoltarea altor agenţi patogeni cum ar fi E.coli, Bacteroides, Shigella, Salmonella, vibrio cholerae, stafilococi, rotavirus, Campylobacter şi protozoare. În schimb, copiii alimentaţi artificial au o floră intestinală formată predominant din bacterii gram-negative şi Bacteroides, devenind mult mai susceptibili la apariţia infecţiilor intestinale.(5)

Diareea este principala cauză de moarte a copiilor din ţările subdezvoltate. Copiii sub vârsta de 2 ani care nu sunt alăptaţi au o probabilitate de 25 de ori mai mare de a muri datorită diareei decât copiii alăptaţi exclusiv. Continuarea alăptării în timpul episoadelor de diaree reduce deshidratarea, severitatea, durata episodului şi consecinţele negative, nutriţionale ale diareei.

În afara protecţiei faţă de infecţiile intestinale alăptarea are rol şi în scăderea incidenţei infecţiilor tractului respirator inferior, ale infecţiilor urinare şi ale sepsisului neonatal.

Alăptarea oferă protecţie şi în cazul virusurilor prin prezenţa anticorpilor specifici împotriva: poliovirus, coxsackievirus, echovirus, influenzavirus, reovirus, virusului sinciţial respirator (cea mai frecventă cauză de spitalizare în copilărie în ţările dezvoltate), rotavirus, rhinovirus şi a celor două virusuri leucemice.(5)

Datorită stimulării sistemului imunitar propriu, copiii alăptaţi au un răspuns imunologic mult mai bun faţă de vaccinuri.

În cazul copiilor bolnavi şi alăptaţi recuperarea are loc mult mai repede. Laptele matern este un aliment nutritiv, uşor de digerat. Chiar înaintea operaţiilor chirurgicale, alăptarea poate continua până la 2 ore înainte de operaţie şi cât mai curând după aceasta.

Pentru nou-născuţii prematuri, alăptarea are un rol protectiv faţă de dezvoltarea enterocolitei necrotizante, datorită leucocitelor care pot determina o transplantare naturală.(5)

Sindromul morţii subite apare de peste cinci ori mai rar la copiii alăptaţi faţă de cei alimentaţi artificial, copii alăptaţi avand şi un alt tip de somn- mai superficial, din care se pot trezi mai uşor în cazul unor situaţii de urgenţă. Ceea ce poate părea iniţial un avantaj pentru părinţi care-şi alimentează artificial copiii (şi anume un somn mai profund), este de fapt, un mare risc.

Copiii alăptaţi sunt protejaţi împotriva rinitei alergice, dermatitei atopice şi astmului. O reducere semnificativă a riscului de astm cu debut în copilărie apare dacă copiii au fost alăptaţi exclusiv pentru cel puţin 4 luni.

În ceea ce priveşte afecţiunile cronice cu debut în copilărie, copiii alăptaţi au o incidenţă mult mai mică a diabetului insulino-dependent cu debut la vârste mici, a cancerelor, în special leucemia acută şi limfomul, a bolii celiace. În acelaşi mod alăptarea s-a dovedit a fi un factor protectiv sau a întârzia declanşarea afecţiunilor inflamatorii intestinale.

În afara beneficiilor din perioada copilăriei, alăptarea contribuie la sănătatea organismului pe termen lung. Adulţii care au fost alăptaţi când erau copii au tensiune arterială mai mică, nivele ale colesterolului seric mai mici, au rate ale supraponderalităţii, obezităţii şi diabetului de tip 2 mai mici, pricipalele afecţiuni ale secolului nostru.

Copiii care nu au fost alăptaţi pot avea probleme ortodontice, iar modificări ale anatomiei cavităţii bucale pot determina sindromul apneei în somn, ca adulţi.

Un alt aspect foarte important sunt befeciile asupra dezvoltării psihice şi emoţionale a copiilor datorită alăptării. Copiii care au fost alăptaţi sunt mai maturi, au mai multă încredere în ei şi sunt mai asertivi decât cei alimentaţi artificial. Contactul apropiat şi de lungă durată cu mama ajută la stabilirea unei legături speciale. Privarea de acest contact matern are efecte devastatoare asupra dezvoltării emoţionale dar şi motorii a copiilor. În ciuda unui contact prelungit cu mama în primii ani de viaţă, copiii alăptaţi vor deveni mai independenţi ca adulţi, vor avea mai multă încredere în ei.

Alăptarea ajută la atingerea potenţialului maxim al fiecărui copil, atât fizic cât şi intelectual, copiii alăptaţi au un IQ mai mare decât cei alimentaţi artificial. (4)

Cunoscând toate aceste avantaje ale alăptării care se datorează unui conţinut unic de macro si micronutrienţi, copiii care nu sunt alăptaţi se constituie într-un grup de risc cu predispoziţii către a dezvolta infecţii complicate, către afecţiuni nutriţionale sau metabolice mai târziu, când vor deveni adulţi.

de drd. Mihaela Niţă, medic pediatru şi consultant în lactaţie certificat internaţional, IBCLC

Bibliografie:

1.  http://www.unicef.ro/media/declaratie-edmond-mcloughney-reprezentant-unicef-in-romania-in-anticiparea-saptamanii-mondiale-a-alaptarii/

2. http://www.napocanews.ro/2012/11/romania-este-in-topul-european-al-mortalitatii-infantile.html

3.http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2010/breastfeeding_20100730/en/

4. http://www.linkagesproject.org/technical/bf_benefits.php

5. Breastfeeding, a guide for the medical profesion, ediţia a şasea, Ruth Lawrence, Robert Lawrence, Editura Elsevier Mosby, pg. 174-181, pg. 209, pg. 200-203

6. Politics of breastfeeding, when breasts are bad for business, Gabrielle Palmer, ediţia a treia.

 

Ce este Consultantul in Lactatie Certificat International?

Posted by on Dec 30, 2013 in Blog | 0 comments

Consultantul in Lactatie Certificat International, IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) este o persoana cu pregatire medicala specializata in managementul clinic al lactatiei si alaptarii. Un IBCLC e acreditat de International Board of Lactation Consultant Examiners, adera la un standard de practici si un cod etic. Poate lucra in spitale, in sectii de neo-natologie sau pediatrie, in clinici private, in cabinete. Rolurile Consultantului in Lactatie Certificat International sunt urmatoarele: Sustinerea alaptarii. Expertiza clinica in initierea, continuarea si incheierea alaptarii, si in orice problema poate aparea ce ingreuneaza sau impiedica alaptarea. Colaborarea cu mama, sugarul, copilul, familia, comunitatea, dar si cu echipele medicale implicate in ingrijirea lor. Educatia comunitatii si a personalului medical despre lactatie. Facilitarea alaptarii pentru mama si copil. Investigarea problemelor legate de lactatie si alaptare, participand la studii medicale. Consultanta privind practicile din spitale si clinici ce pot influenta alaptarea. Asigurarea cu profesionalism a unei sustineri multidisciplinare a alaptatii, conform unui set de standarde, a unui cod etic si a unui scop profesional bine-definit. Promovarea...

read more

Cum poti deveni IBCLC?

Posted by on Dec 30, 2013 in Blog | 9 comments

Cum poti deveni Consultant in Lactatie Certificat International? Persoana care doreste sa devina IBCLC, trebuie sa intruneasca mai multe cerinte: 1. EDUCATIE IN STIINTE MEDICALE Consultantul in Lactatie trebuie sa aiba una dintre urmatoarele meserii: Asistenta Dentist Dietetician Farmacist Fizioterapeut Logoped Medic Moasa Terapeut ocupational Daca persoana care isi doreste sa devina Consultant in Lactatie nu are una dintre aceste meserii, trebuie sa urmeze urmatoarele 14 cursuri: Biologie Anatomie umana Fiziologie umana Cresterea si dezvoltarea sugarului si copilului Introducere in Cercetarea Clinica Nutritie Cunostinte de Psihologie, Consiliere si Comunicare Sociologie sau Antropologie culturala Aceste 8 cursuri trebuie sa fi fost realizate intr-o institutie acreditata de invatamant superior. Asistenta Vitala de Baza Documentare medicala Terminologie medicala Medicina muncii Etica Medicala Precautii de siguranta universale si Controlul infectiilor Aceste 8 cursuri pot fi urmate sub forma de cursuri de educatie continua. 2. PRACTICA CLINICA IN LACTATIE SI ALAPTARE Consultantul in Lactatie trebuie sa fi efectuat in ultimii 5 ani anteriori inscrierii la examen, practica in lactatie si alaptare cu durata de 1000 de ore. Aceasta poate fi efectuata in spitale si clinici unde sunt ingrijiti mame cu copii, sau in clinici care se ocupa de alaptare, alaturi de un Consultant in Lactatie Certificat International. 3. EDUCATIE IN LACTATIE Consultantul in Lactatie trebuie sa fi urmat un curs de 90 de ore de Educatie in Lactatie in ultimii 5 ani premergatori inscrierii la examen. 4. EXAMEN Persoanele care au intrunit primele 3 criterii se pot inscrie la examenul international ce are loc in luna iulie a fiecarui an, simultan in aproape 100 de tari din intreaga lume. Acest examen contine intrebari grila de teorie si intrebari grila cu poze. Obtinerea unui anumit punctaj ii confera participantului titlul de Consultant in Lactatie Certificat International, valabil timp de 5 ani. Persoana se poate apoi recertifica prin participarea la programe educative, acumuland puncte de educatie continua sau absolvind inca o data examenul.   Mai multe despre alte variante de a deveni IBCLC...

read more

Asociatia Consultantilor in Lactatie din Romania

Posted by on Dec 23, 2013 in Blog | 2 comments

Asociatia Consultantilor in Lactatie din Romania

Asociatia Consultantilor in Lactatie din Romania isi doreste sa reuneasca consultantii in lactatie si persoanele care isi doresc sa devina consultanti in lactatie. Principalul scop al asociatiei este acela de a promova alaptarea, prin oferirea informatiilor corecte, din partea persoanelor specializate in acest domeniu. La nivel international, autoritatea profesionala recunoscuta este Consultantul in Lactatie Certificat International (IBCLC_ International Board Certified Lactation Consultant). In prezent sunt peste 26.500 de persoane certificate in 96 de tari! In Romania, sunt 20 de consultanti in lactatie certificati international.    ...

read more